Kundvagn

.

Historia

Blomqvist / Nordiska | Textil & Garner

CLB startade 1911 i Fritsla av Carl Ludvig Blomqvist som sålde garner och diverse textilier, på 50-talet specialiserade företaget sig på handvävning med egen design och blev ett begrepp bland vävare i hela landet och i våra nordiska grannländer även Japan , USA och Tyskland.

Företaget i Brita och Håkan Blomqvist regi växte snabbt till det största vävgarnsföretaget i landet, som vände sig till privatpersoner, kommunala terapier, vävgrupper mm. De byggde upp en fantastisk utställning i Fritsla där kunder kunde botanisera bland mängder av vävnader.

Håkan och Brita i centrumet av respektive foton.

Blomqvist / Nordiska | Textil & Garner
Blomqvist / Nordiska | Textil & Garner

På 70-80 talet hade vävningen sina bästa årtionden hittills, som kuriosa kan man nämna att leveranstiden på en ny vävstol var ca 1,5 år. Sverker Blomqvist fortsatte i familjens fotspår och drev företaget fram till 2000 då Nordiska Textilgarner i Överlida tog över.

Nordiska Textilgarner startade i Dalsjöfors 1963 av Asta och Carl-Axel Johansson , specialiserade på RYA, garner och egen design, att knyta rya var på topp på 60-70 talet, 1970 flyttade företaget till Överlida , där jag, Inge Karlsson kom in i bilden. I mitten på 70-talet var Ryan fortfarande stor men vi började satsa mer och mer på vävgarner i bomull, lin och ull, designade egna vävmönster och varpade till kunder.

Blomqvist / Nordiska | Textil & Garner
Blomqvist / Nordiska | Textil & Garner

1986 tog jag och min fru Birgit över Nordiska Textil garner, satsade hårt på egen katalog med design, som vi än idag ger ut en ny varje Augusti , besökte terapier och vävstugor, började ställa ut på vävmässor. 1991 satsade vi för oss hårt och byggde ut våra lokaler.

I slutet på 90-talet började en diskussion mellan företagen om en eventuell sammanslagning, detta skedde 2000, i början drevs företagen både i Fritsla och i Överlida , men senare flyttades allt till Överlida. Denna sammanslagning var klockren och namnet ändrades till Blomqvist / Nordiska.

Blomqvist / Nordiska | Textil & Garner
Blomqvist / Nordiska | Textil & Garner

2009 tog vi över all terapi försäljning och 2012 försäljningen till textilslöjden i skolor från Coats i Dalsjöfors, nu utvecklar vi detta med personliga besök, e-handel och kataloger. Men fortfarande är vävningen med egen design och handel med kvalitetsgarner hjärtat i vårt företag och kommer så förbli, ser med tillförsikt fram emot många spännande år inom garn & textil.

Med teknikens utveckling ändrades också vår publikens behov, vilja och sätt att köpa. Därmed bemöter vi de samt som nya publiker genom att 2015 satsa på en ny webbutik och en ny logotyp.

Inge Karlsson

Blomqvist / Nordiska | Textil & Garner